Στάση πληρωμών των δήμων προς τους προμηθευτές

Στάση πληρωμών των δήμων προς τους προμηθευτές

Αρ. Πρωτ. 18902/06.07.2011 

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών

- Οικονομικών

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται αρκετοί δήμοι της χώρας, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργολάβους, με αποτέλεσμα να έχουν κηρύξει παύση πληρωμών. Ενώ βρισκόμαστε στο 2ο εξάμηνο του 2011, δεν έχουν καταβληθεί ακόμη παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή χρήματα που κατευθύνονται σε επενδυτικές δαπάνες. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, καθώς ούτε το 2010 δόθηκε η τελευταία από τις 4 δόσεις, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν να λάβουν τέτοιου είδους κονδύλια από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους δήμους, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι δήμοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τους προμηθευτές και τους εργολάβους, στους οποίους όχι μόνο οφείλουν χρήματα από το περασμένο έτος, αλλά οι λογαριασμοί συνεχώς διογκώνονται. Σημειωτέον, ότι τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιούν οι δήμοι για επισκευές σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, έργα οδοποιίας, επισκευή κοινόχρηστων χώρων, έργα πυροπροστασίας, προμήθειες για παιδικούς σταθμούς κ.α. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον καθαρισμό των δασών, καθώς τους οφείλονται χρήματα από πέρυσι. Παράλληλα, πολλοί δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει τις επισκευές των σχολικών κτιρίων για το νέο σχολικό έτος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να καταβληθούν τα κονδύλια στους δήμους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι προμηθευτών και εργολάβων;

Απαντήσεις Υπουργείων